portfoliowebsites contact

Project portfolio: op naar het ideale uithangbord

8 tips voor een perfect portfolio

Heb je een creatief beroep? Dan kan je tegenwoordig niet meer zonder portfolio. Het laat zien waartoe je in staat bent en het is een uithangbord voor je talenten en triomfen. Iets om trots op te zijn, dus! Samen geven we je portfoliowebsite een frisse uitstraling, zodat je straks met plezier je werk aan de wereld toont. 

Via een portfoliowebsite krijg je de kans om jouw unieke stem te laten horen. Door al je werk te bundelen, wordt meteen duidelijk waar jouw talent ligt. Niet onbelangrijk, want potentiële klanten nemen gemiddeld 60 seconden de tijd om je portfolio te bekijken. Dan kan je er maar beter voor zorgen dat je indruk maakt! Met deze 8 praktische tips komt dat helemaal goed.

1. Doe inspiratie op

Voor je begint te schrijven, schikken en sleutelen, moet je weten waar je (werk) voor staat. Hoe wil je gezien en begrepen worden? Welke sfeer wil je met met je portfolio overbrengen? Door rond te kijken op andere portfoliowebsites, doe je bergen inspiratie op. Maak aantekeningen of stel een moodboard samen als houvast tijdens je creatieve proces. Besteed extra aandacht aan het kleurenpalet, de typografie en afbeeldingen die je leuk vindt. 

2. Vertel jouw verhaal

Geen goeie website zonder een sterk verhaal. Een goed portfolio opbouwen vraagt zelfkennis. Wie ben je? Waarom doe jij wat je doet? Wat maakt jou anders dan de anderen? Zorg dat je persoonlijke visie op wat je doet en wil doen in je portfolio een plek krijgt.

3. Speel je sterktes uit

Toon niet alles wat je ooit hebt gemaakt. Je bent niet in alles even goed en je hoeft ook niet te doen alsof dat wel zo is. Een te breed portfolio is niet goed voor je geloofwaardigheid. Speel daarom je sterktes uit en focus op je expertise. Vaak is dat ook het werk dat je het liefste doet.

4. Zet kwaliteit boven kwantiteit

Mensen hebben een korte aandachtsspanne, vooral online. Laat dus alleen je beste werk zien. Zo vermijd je dat bezoekers eerst door heel wat middelmatige projecten moeten scrollen voor ze jouw pronkstukken te zien krijgen. Neem de tijd om door je werk te gaan en selecteer de beste, origineelste en strafste projecten. Zorg ervoor dat je portfolio niet alleen weerspiegelt wat je al hebt gedaan, maar ook wat je in de toekomst nog zou willen doen. 

5. Geef context

Voor wie maakte je het werk? Wat is het verhaal achter een project? Wat was je rol en wie werkte er nog aan mee? Probeer bij elk werk wat context te geven, zodat bezoekers weten waarnaar ze kijken.

6. Gebruik foto’s van hoge kwaliteit

Wil je dat je werk er online net zo indrukwekkend uitziet als in real life? Investeer dan genoeg tijd en moeite in het fotograferen van je werk én je proces. Door ook het maakproces te tonen, verhoog je de authenticiteit van je creaties. En onthoud: een beeld dat er op je laptopscherm goed uitziet, ziet er misschien niet zo scherp uit op een groot computerscherm. Denk er dus aan om alleen afbeeldingen van de hoogste kwaliteit te gebruiken voor je portfolio. 

7. Het zit ‘m in de details

Een werk in het echt bekijken is een heel andere ervaring dan het online aanschouwen. In het echte leven zie je kleurschakeringen, prachtige imperfecties, de textuur van papier, enzovoort. Probeer die ervaring online na te bootsen door ook foto’s op te nemen van bijzondere details. Die inspanningen worden ongetwijfeld geapprecieerd!

8. Review, add, delete, repeat

Denk je dat je portfolio klaar is wanneer je eenmaal op ‘publiceren’ hebt geklikt? Helaas, een portfolio is een eeuwig work in progress. Je maakt continu nieuw werk en je stijl kan met de tijd ook flink evolueren. Maak dus een afspraak met jezelf om je portfolio elk half jaar te herbekijken. Voeg nieuwe projecten toe en verwijder alles wat er gedateerd of niet meer ‘jou’ uitziet. Kies bij het ontwerpen van je portfolio dus zeker voor een website die je gemakkelijk zelf kan aanpassen.



home services contact
hallo@dollyanddion.com 0470 06 63 37 Ijzerenpoortkaai 8, 2000 Antwerp
instagram

werk samen met ons